martes, 29 de octubre de 2013

4. LA SOCIETAT ISLÀMICA


4. LA SOCIETAT ISLÀMICA

Amb el quadre següent redacta una breu entrada sobre con s'organitzava la societat islàmica.


Dalt de tot estaba el CALIFA , li seguia el EMIR que era un tipus de governador, despres estaba la noblesa ( ARABS ,SIRIS , IEMENIS) que eren membres de l'exercit , acaparen terra ( Conquestes) = rics. Tenien carrecs publics ( Vali o cadi ), despres estava el poble lliure , en pobles conquerits ( Hispans , marroquins i perses) tenien CIUTAT I CAMP ( llurador , comerciant , artesa) Comversors Almudejar , Cristians Mossarabs impostos.

LA DONA :

Les complexes relacions de la dona en l'Islam es troben definides pels textos islàmics i per la història i cultura del món islàmic. Si l'Alcorà estableix que els homes i les dones són iguals, en també diu que "Els homes són els protectors i proveïdors de les dones, perquè Al · là ha fet que un d'ells superi l'altre, i perquè gasten dels seus béns. Per tant les dones correctes són devotament obedients i recollides en absència del seu espòs que és el que al · là els exigeix. "

Halal en alimentació

A l'Alcorà hi ha moltes referències directes sobre allò és haram, és a dir una substància no indicada o nociva per l'home i per tant prohibida, com ara la carn de porc, la sang, la carronya i les substàncies tòxiques (on s'hi inclou en general l'alcohol), entre d'altres.
Tot i així, a l'Alcorà també s'hi especifica que els musulmans que no tinguin aliments lícits al seu abast poden consumir productes no halal. La sura 2:173 diu: "Si hom es veu obligat [a menjar aliments no halal], perquè no hi ha una altra opció, no per desig ni per afany, no hi ha pecat. En veritat, Al·là és clement, misericordiós".
Igualment, també s'hi assenyala que els musulmans poden consumir els aliments de la Gent del Llibre, és adir, els cristians i els jueus (sempre que no es tracti d'aliments prohibits) i que aquests poden consumir els aliments del musulmans. De fet, hi ha moltes similituds entre les normes alimentàries musulmanes i les directives caixer del judaisme.
Malgrat tot, existeixen diverses interpretacions del halal segons les diferents comunitats islàmiques, on hi varia el grau de restricció o permissivitat. De la mateixa manera tampoc hi ha un consens absolut pel que fa a la classificació de certes substàncies, com per exemple l'alcohol, que segons l'època o la civilització s'ha considerat lícit o no.

 Esta prohibida, com ara la carn de porc, la sang, la carronya i les substàncies tòxiques (on s'hi inclou en general l'alcohol), entre d'altres

 S'hi especifica que els musulmans que no tinguin aliments lícits al seu abast poden consumir productes no halal.

Els cristians i els jueus (sempre que no es tracti d'aliments prohibits) i que aquests poden consumir els aliments del musulmans.

 Existeixen diverses interpretacions del halal segons les diferents comunitats islàmiques, on hi varia el grau de restricció o permissivitat.

   -RICS= (carn: corder, cabrit), (fruita oxòtica: dàtils, citrics, magranes) i (verdures: cebes, alls, albargina).
   -POBRES= (cereals: arrós, blat, cibada) i (verdures i fruita: de les seues hortes).

No hay comentarios:

Publicar un comentario